Uitverkoren!

Efeze 1:4 Hij heeft ons immers in Hem uitverkoren vóór de grondlegging der wereld, opdat wij heilig en onberispelijk zouden zijn voor zijn aangezicht.

Lieve broeders en zusters,

Al voor wij geboren werden heeft Hij ons uitgekozen! Deze zin staat in één van mijn favoriete gedeelten in het nieuwe testament, Efeze 1. Paulus beschrijft daarin de ongelooflijk rijke positie die gelovigen hebben. En één van die aspecten is het feit dat God de Vader ons al voor de schepping in Christus heeft uitverkoren!

Als ik daar over nadenk, dan duizelt het me. Voor de grondlegging der wereld, wat betekent dat dan als het gaat om uitverkiezing, de rol van de vrije wil, de mogelijkheid om niet in te gaan op het aanbod van genade? Dergelijke vragen zijn vaak rationeel, verstandelijk. En interessant en wellicht zelfs noodzakelijk om diep over na te denken.

Maar de nadruk ligt niet op het uitpluizen van Gods alwetendheid en hoe de uitverkiezing werkt, maar op de genade dat we uitverkoren zijn om heilig te worden voor Hem! En dat is alles de genade van Jezus. Zijn sterven betekent alles voor ons. Niks kunnen wij aan onze positie kind van God bijdragen. Het is alles Zijn genade. We mogen gewoon ongelooflijk dankbaar zijn! Christus heeft ons gered, door zijn bloed geheiligd, apart gezet om heilig te leven, door de genade en kracht van God. En dan zijn we onberispelijk (een ander aspect van heiligheid) voor Hem. Beter wordt het niet!

Wat willen we doen komend seizoen, na de vakantie (waar de meesten van jullie nog middenin zitten)? Wat vraagt de baas, welke eisen stelt de school, wat heeft de overheid nog meer in petto aan regels? Komt er een zoveelste corona-golf? Wat moeten we dan weer doen of mogen we niet meer? De nabije toekomst is onzeker. Maar al die vragen en onzekerheden vallen weg in het licht van Gods genade: rust en vrede met onze Heilige Schepper die ons heilig heeft gemaakt en al vóór de schepping heeft uitverkoren! Hij houdt ons in Zijn hand. Halleluja!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.