Nieuwsflits 23 Ware wijsheid

Ware wijsheid

Psalm 34: 2  In de HERE beroeme zich mijn ziel; laten de ootmoedigen het horen en zich verheugen. 3  Maakt met mij de HERE groot, en laat ons tezamen zijn naam verheffen. 4  Ik zocht de HERE en Hij antwoordde mij, Hij redde mij uit al mijn verschrikkingen.

Lieve broeders en zusters,

Allereerst een praktische opmerking. Vorige week was het geluid van Kerk TV te hard. Vanochtend te zacht. Als die lijn zich doorzet zitten we er komende zondag exact tussen in en zou het goed moeten zijn. Willen jullie daar ook voor bidden, want het is niet eenvoudig het geluid goed te krijgen. En dat kan net zo goed gelden voor grote gemeentes met een uitgebreid techniekteam, heb ik gemerkt. Maar het is erg vervelend als het niet goed te horen is. Wij stoppen er met elkaar veel tijd en energie in en willen het graag goed krijgen zodat ieder kan meezingen bij een goed klinkende muziekgroep, en waarbij de leiding van dienst, zangleiding en preek goed te verstaan zijn. En natuurlijk ook de bijdrage van vandaag van Caitlyn!

Overdenking

Vanochtend hield Johan de Ridder een mooie overdenking. Daarin benoemde hij onder andere dat we niet mee moeten gaan in complot-denken, maar Gods wijsheid nastreven en moeten leren om de tijd te verstaan. En accepteren dat er heel veel onduidelijk blijft omdat we in een gebroken samenleving wonen. Jezus wees er al op, rampen overkomen de mens in deze wereld. En de “waarom?” vraag wordt vaak niet beantwoord. Dat geldt overigens ook voor de “waartoe?” vraag. Het is prettig als je een reden kunt vinden voor lijden en ellende, maar ook die is lang niet altijd direct te vinden. Of soms is er wel een reden te vinden, maar kunnen we pas na tientallen jaren zien dat het lijden goed geweest is voor ons. Doordat God ons karakter erdoorheen heeft gevormd. Dat zijn plan voor ons via een moeilijke weg toch is gerealiseerd. Geen complot, maar herstel door God.

Wat altijd geldt, is dat de Heer naar ons luistert. Zoals staat in Ps. 34:15  De ogen des HEREN zijn op de rechtvaardigen, en zijn oren tot hun hulpgeroep. Wat een troost kan dat zijn. De Heer luistert, Hij antwoordt misschien niet direct, of niet zoals wij willen, maar Hij luistert. En dat is al een groot goed. Hoe vaak ervaren we dat een ander werkelijk naar ons luistert? Hoe vaak luister ik zelf echt goed naar de ander? De Here luistert wel. En Hij antwoordt ook: soms met een hoorbare stem, soms met een ingeving, soms doordat iemand ons belt, soms door een bijbeltektst. Maar ook antwoordt Hij met zwijgen. Dat kan met rust en stilte zijn, die we herkennen. Denk aan Elia. Maar stilte kan ook voelen alsof Hij ons is vergeten. Alsof Hij ons niet hoort…

En toch, Hij is erbij. Wat er ook gebeurt, Hij is erbij. Hij is en zal er altijd bij zijn. En er komt een moment dat we dat ook (weer) ervaren. Dezelfde psalm bemoedigt ons ook met de volgende verzen: 18  De HERE is nabij de gebrokenen van harten Hij verlost de verslagenen van geest. 19  Talrijk zijn de rampen van de rechtvaardige, maar uit die alle redt hem de HERE;

Laten we tot de troon van genade gaan en altijd onze gebeden voor Hem uitstorten. En geloven dat Hij antwoordt, want Hij heeft het beloofd. En wat God belooft, zal gebeuren, daarvan ben ik ten volle overtuigd. Halleluja!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.