Losjes zijn

Losjes zijn!

Lukas 6: 37 En oordeelt niet en u zult niet geoordeeld worden. En veroordeel niet en u zult niet veroordeeld worden; laat los en u zult losgelaten worden.

Lieve broeders en zusters,

Komt er dit jaar eindelijk de lang gehoopte omslag naar een “normaal” leven?

Deze tijd is erg lastig omdat we zo enorm geconfronteerd worden met allerlei meningen. Wel of geen scholen dicht voorstander, wel of geen bezorgdheid voor nieuwe corona-mutaties, wel of geen opstappen van het kabinet, en actueel: wel of niet vaccineren. Wat het vooral lastig maakt, is dat de meningen vaak haaks op elkaar staan, met daarbij nogal heftige overtuigingen van het eigen gelijk. Het lijkt wel of we ook hier wat besmet worden door de “Amerikaanse ziekte”, waarin mensen volkomen kritiekloos achter hun leider staan of juist hem tot in het diepst van hun wezen verachten en zijn supporters zien als vijanden.

Het gevaar van het verscherpen van tegenstellingen (polarisatie) bedreigt ook de gemeente van Christus. Zeker wanneer mensen hun eigen mening direct zien als de enige juiste Bijbelse keuze. Of men zegt: lees dit, luister naar die en die en bedenk dat deze broeder heel veel kennis heeft en dan…. bidt er maar voor! Dat klinkt geestelijk maar heeft ook een gevaar in zich: dat die informatie je eerst een bepaalde kant opstuurt en dat de conclusie alleen maar mag zijn, dat je als christen die specifieke visie ook moet volgen.

Paulus doet het anders. Hij zegt in 1 Corintiërs 8:1 dat we allemaal kennis hebben. Ja, we zijn niet dom. Maar het gevaar is dan wel dat we “opgeblazen worden”. En tja, op welk gebied hebben we nu eigenlijk kennis? Alle experts die we raadplegen hebben kennis, soms dezelfde kennis, maar toch maken ook experts niet allemaal dezelfde keuze. Ook niet in de kerk.

Paulus schrijft over zaken waar hij kennis van de Heer van gekregen heeft. En dan laat hij vervolgens ruimte aan ieder. Hij zegt dat niemand bang hoeft te zijn om offervlees te eten, want dit eten zal ons niet bij God brengen of juist van Hem afhouden. Daarbij heeft hij alle begrip voor die broeders en zusters, die dit eten van afgodenvlees niet met hun geweten kunnen verenigen. Hij wil  zelf geen obstakel voor hen zijn en eet het niet.

De komende tijd krijgen wij de vraag of we ons willen laten vaccineren / inenten. Ik vind het accepteren van een vaccin tegen corona niet hetzelfde als het eten van offervlees. Maar voor anderen lijkt dat wel zo te zijn. Paulus leert me een grondhouding: wees voorzichtig met oordelen over zaken waar we beperkt kennis van hebben, en hou rekening met elkaar.

Ik bedoel dit: ik lees berichten van mensen die op de barricaden staan tegen de inenting omdat het middel onethisch zou zijn ontwikkeld (nl. met gebruik van materiaal van foetussen). Ik ken de waarheid niet; veel informatie die ik lees is gekleurd. Ik weet ook niet of er een verschil zit in de ontwikkeling hiervan in vergelijking met bijvoorbeeld de DKTP prik die ieder van ons krijgt, of een willekeurig medicijn. Ik vraag me af: stellen dezelfde mensen zich even consequent op als het gaat om kopen van kleding of andere spullen bij winkels zoals Action, C&A, Zeeman, Primark, Albert Hein, of welke winkel dan ook? Ook daar kan sprake zijn van producten waar bloed aan kleeft. Tot hoever gaat onze plicht tot het inwinnen van informatie? We leven in een gebroken wereld en de werkelijkheid is weerbarstig.

Paulus behandelt een vergelijkbaar thema in Romeinen 14  en roept op de “zwakke” in het geloof te aanvaarden. Want zegt hij in vs.3: Wie alles eet mag niet neerzien op iemand die dat niet doet, en wie niet alles eet mag geen oordeel vellen over iemand die dat wel doet, want God heeft hem aanvaard.

Elkaar niet oordelen, daar begint het mee. Dan kunnen we vervolgens met elkaar over de inhoud in liefde verder spreken. Ik roep op om 2021 te starten met een grondhouding van liefde en respect voor elkaar. Niet in een kramp onze mening geven, maar elkaar de ruimte geven. Alleen dat is al een verademing in onze maatschappij. De grondhouding van het evangelie, als een startpunt voor het nieuwe jaar. Eén zijn, ook als we het niet eens zijn.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.