Hef het schild van geloof!

Hef het schild van geloof!

Efeze 6: 11  Doet de wapenrusting Gods aan, om te kunnen standhouden tegen de verleidingen des duivels; 12  want wij hebben niet te worstelen tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers dezer duisternis, tegen de boze geesten in de hemelse gewesten.

Lieve broeders en zusters,

Overdenking

Een bekende oproep. Doe de wapenrusting aan. Als uitwerking van de oproep om krachtig in de Here te zijn en in zijn sterkte. Alleen door Hem kunnen we standhouden tegen de aanvallen van de duivel. Want we hebben niet te vechten tegen mensen, maar tegen geestelijke machten, de boze geesten, dienstknechten van de duivel.

Ik vraag me weleens af of ik dit wel voldoende in de gaten heb. Want ik wil natuurlijk niet “achter elke boom een boze geest zien”. En eerlijk is eerlijk, hoe vaak maken we er zelf al niet zo’n puinhoop van dat het niet eens meer nodig is dat boze geesten ons aanvallen, omdat we al krachteloos zijn door eigen verkeerde keuzes (of zouden we die dan maken door verleidingen?). Het blijft een spanningsveld tussen enerzijds de zonden die onze eigen vleselijke gedachten en ons handelen veroorzaken, en anderzijds strijd en ellende die het gevolg is van een geestelijke aanval door de boze geesten.

Zo is het ook met ziekte. Jezus genas soms mensen van een ziekte doordat hij een boze geest uitwierp (Lukas 11:14). De boze geest veroorzaakte de ziekte. Maar vaker komen we tegen dat mensen zonder aanwijsbare reden ziek waren (Joh. 5:5). We hebben immers allemaal te maken met de gebrokenheid van het leven als gevolg van de verwoestende doorwerking van de zondeval in alle facetten van de schepping. Duidelijk is dat wij als gemeente erg te maken hebben met ziekten de laatste weken of maanden. Een korte opsomming van wat we hebben gezien: diverse soorten van hartfalen, tumoren, gebroken botten, allerlei pijnen, maag- en darmkwalen, hoofdpijnen, diverse ontstekingen, depressie, de “gewone” verkoudheidsklachten. Het gaat om ziekten en problemen die bekend gemaakt worden, maar ook ziekten die liever alleen in kleine kring worden gedeeld. Dit lijstje is dus nog langer.

Is dit nu alleen een gevolg van de zondeval, en gebrokenheid van het leven? Of hebben we als gemeente te maken met geestelijke strijd omdat de duivel ons het voortbestaan onmogelijk wil maken. Ik kan en wil dat natuurlijk nooit voor alle kwalen en ieder persoon bepalen. Maar ik vind het aantal zieken wel vrij hoog. Dus ik wil ons oproepen om alert te zijn, en te bedenken dat de duivel ons ook in onze gezondheid kan aanvallen om ons te ontmoedigen en krachteloos te laten worden. Laten we daarom bidden voor Gods kracht, ook voor onze lichamen. Niet dat gezondheid het belangrijkste is op aarde, maar zodat we in staat zijn om als Gods kinderen te leven vanuit hoop en die hoop kunnen delen in deze wereld. En die hoop ontstaat uit geloof. Het schild van geloof dooft de brandende pijlen van de tegenstander. Hij blijft ze afvuren, maar ze richten niet zoveel schade aan.

Heer bewaar ons in uw sterke hand, help ons om zelf het schild van geloof op te heffen en anderen te helpen hun schild ook op te tillen. Help ons te bidden voor elkaar en onze gezondheid. Zodat we zullen wandelen in geloof en hoop-brengers zijn.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.