Bekeert U!

Timoteus 2: 19   Maar het fundament dat God gelegd heeft, ligt onwrikbaar vast en draagt het opschrift: ‘De Heer weet wie hem toebehoren’ en ‘Laat ieder die de naam van de Heer noemt, onrecht uit de weg gaan’.

Lieve broeders en zusters,

Afgelopen zondag hebben we gekeken naar het onderwerp bekering. De conclusie is dat de Heer ons eens voor het eerst en daarna dagelijks vraagt om ons te bekeren. Hij weet hoe we in elkaar steken en dat we het nodig hebben om Hem actief te zoeken.

Bovenstaande tekst laat ook zo mooi zien dat de Heer zijn ogen liefdevol op ons heeft gericht. Eerst zegt Paulus de bemoediging dat de Heer weet wie  Hem toebehoren, dat zijn allen die op Hem vertrouwen. Dat wordt een fundament genoemd, onwrikbaar, een vaste grond onder onze voeten, aardbevingbestendig.

Vanuit die geloofszekerheid volgt de indirecte oproep: ga onrecht uit de weg. Niet omdat dit het fundament zou aantasten dat de Here ons kent, maar om bruikbaar te zijn. Dat werkt Paulus uit in de verzen vanaf vers 20 in de vergelijking met de voorwerpen in een huis die minder eervol (voor dagelijks gebruik) en eervol (voor bijzondere gelegenheden) zijn. Met daarin de oproep: de minder eervolle voorwerpen moeten zich reinigen zodat ze eervol worden.

Kortom: ook als het voorwerp niet gereinigd is, is het nog wel dienstbaar in het huis, maar het kan beter. De toepassing lijkt mij: wij moeten ons laten reinigen!

Want dat is beter voor onszelf en het huis, onze omgeving.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.