Nieuwsflits 12

Psalm 119: 97 Hoe lief heb ik uw wet. Zij is mijn overdenking de ganse dag.

Lieve broeders en zusters,

Psalm 119 is een grote lofdicht op de geweldige onderwijzingen van de Here God. Als kind leerde ik dat dit de langste psalm is. En inderdaad werd deze nooit geheel gezongen in de kerk waar ik als kind kwam. Tenminste niet dat ik me herinner en ik denk dat ik me anders wel die hele lange zit van 22 coupletten had herinnerd. Soms zorgt de lengte of tijdsduur van iets ervoor dat je je aandacht kwijt raakt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door de lengte van een preek of toespraak, of de lengte van een film of boek, of muziekstuk. De vele overpeinzingen, woorden, of beelden raken je dan niet meer zoals in het begin en je dwaalt af. En misschien ga je knikkebollen of ben je er ineens weer bij, maar dan merk je dat je een stuk niet hebt meegekregen. En dan heb ik het niet over een situatie dat je ondertussen andere dingen bent gaan doen op je telefoon of zo (dat is een probleem van kiezen voor wat belangrijk is). Nee, gewoon de aandacht verliezen. Als iets je wat minder raakt, dan gebeurt dat sneller dan wanneer je er volledig door in beslag genomen wordt.
Maar het omgekeerde gebeurt ook. Dat iets jouw volledige aandacht heeft en je er niet los van bent te krijgen. Denk aan een spannende film. Een geweldige game, of een fantastisch geschreven boek. Ik weet dat ik wel eens het verwijt krijg dat ik in de vakantie niet van mijn stoel wil komen, omdat ik compleet gegrepen ben door een boek. Dan wil ik zo’n dag van koffie-lezen-eten-lezen-zwemmen-lezen-eten-lezen-drankje-lezen-slapen. Net of de vakantie dan alleen om lezen draait.
Zo’n geval van niet kunnen stoppen met lezen of luisteren naar God, het verlangen te worden onderwezen uit Zijn Woord, dat is waar het de psalmist van deze psalm om gaat. Steeds weer wijst hij op de geweldige rijkdom van het Woord van God. Rijkdom in het Woord, rijkdom in de lessen die gegeven worden, rijkdom van de Gever van het Woord, rijkdom voor de lezer van het Woord, rijkdom voor degenen die handelt naar het Woord.
Hij roept het uit dat hij Gods geboden liefheeft. En dat hij de Here aanroept om zijn onderwijzingen te onderhouden. Dat zijn hele vertrouwen op de Here is. Maar ook, dat hij de Here zelf nodig heeft om de onderwijzing van God te begrijpen en uit te voeren. Afhankelijkheid en vertrouwen gaan bij hem hand-in-hand.
En dat is waar het altijd om gaat in ons leven. Ook nu de meesten van ons veel thuis en binnen zitten. Ik bid ervoor dat ik juist nu weer een nieuwe honger mag krijgen naar Gods Woord. Dat deze tijd benut wordt door mij en door ons allen als een periode, waarin we opnieuw mogen ankeren in God. Zijn wil voor ons leven beter gaan begrijpen. We zijn op een bepaalde manier stilgezet. Laten we bidden dat we de tijd goed gebruiken om onze Vader beter te leren kennen.
Zodat we de volgende keer als we zingen “Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad” (Ps. 119: 105) weten dat Hij ons in deze tijd meer licht heeft gegeven op wie Hij voor ons is en wat Hij voor ons doet.
Ja Heer, uw wet (onderwijzing) heb ik lief (vs. 113).

Overige zaken:
• Met name gebed gevraagd voor mw. Tissink. Om kracht, steun, bemoediging, vrede. Speciaal bij de uitvaart van haar man op woensdag 8 april.
• Voortdurend gebed om bescherming voor de kwetsbaren en zieken onder ons en de zorgverleners blijft nodig. Gebedsavond (via Skype) donderdag 9 april. Geef je op.
• Gebed om volharding voor ons allen. En dat de Here de crisis gebruikt tot zijn eer.

Hartelijke groet,
Eric

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.