Ik heb herstel nodig!

Lukas 9: 11  Maar de mensen kwamen het te weten en volgden hem. Hij ontving hen vriendelijk en sprak tot hen over het koninkrijk van God, en degenen die genezing nodig hadden maakte hij weer gezond.

Lieve broeders en zusters,

Overdenking

Toen wij in ons huis kwamen in 2010, zat er een klein scheurtje van enkele centimeters in het aanrechtblad. Ik heb enige tijd gezocht naar een hersteller, maar kon niemand vinden die het kon herstellen. Inmiddels zijn we tien jaar verder. Het scheurtje is nu ongeveer 70 cm lang. Bovendien is er een grote bobbel in het blad getrokken met barsten erin en is er nog zeker één extra scheur bijgekomen. Waarschijnlijk is er ook nog schade onder het oppervlak. Kortom, het aanrechtblad onherstelbaar beschadigd. Herstel is onmogelijk geworden doordat we niet tijdig genoeg ingrepen, al is dat laatste dan in dit geval overmacht.

Vannacht moest ik aan dit beeld denken, toen ik nadacht over de gemeente, en mijn eigen leven. Allemaal lopen we scheuren op in ons leven. De vraag is dan wat we met die scheuren gaan doen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om die scheur te koesteren, omdat je hem mooi vindt, met het risico dat ondertussen je hele bouwwerk op instorten komt te staan.

Je kan ervoor kiezen de scheur te accepteren en het er zo lang mogelijk mee uit te zingen. Dus dat je er niks aan gaat doen, omdat je wel weet dat er wat moet gebeuren, maar je er geen zin in hebt, maar dat moment zo lang mogelijk wilt uitstellen.

Je kan ervoor kiezen om de scheur te negeren, te doen alsof de scheur er helemaal niet is. Terwijl de lekkage toeneemt, en de tegels van de muur worden gedrukt, kijk je gewoon de andere kant op. Want wat je niet ziet, is er niet, toch? Maar of dat wijs is?

En ja, je kunt ook gaan naar de enige die de scheur werkelijk kan herstellen. Als het gaat om geestelijke zaken, hoef je niet zo lang te zoeken naar de hemelse Hersteller! Hij is slechts één gebed van ons vandaan. Maar willen wij ook die genezing van Hem ontvangen?

Misschien moeten we eerst wel erkennen dat we meestal proberen om onszelf op een andere manier te herstellen, volgens één van de bovenstaande methoden voor het aanrechtblad. Uiteindelijk zal dat dus niet leiden tot echt herstel.

De Here Jezus wees in zijn aardse leven geen mensen af die Hem nodig hadden. Hij maakte allen gezond. Voor nu hebben we niet de belofte dat we van al onze ziekten en problemen worden genezen. Maar de Heilige Geest wil ons helpen te groeien naar het beeld van Jezus. Paulus zegt in Kol. 3: 9b dat wij de oude mens met zijn praktijken afgelegd hebben en de nieuwe aangedaan, die vernieuwd wordt tot volle kennis naar het beeld van zijn Schepper.

Wij hebben ons geloof op Jezus gesteld en onze oude mens afgelegd en we worden voortdurend en blijvend vernieuwd. Tenminste als we de Heilige Geest de ruimte geven; Hij wil ons steeds meer laten lijken op Jezus. Ik geloof dat we kunnen bijdragen aan onze voortdurende vernieuwing door Hem te vragen ons te vernieuwen. Net zo goed als dat we ervoor weg kunnen lopen, de scheuren te accepteren en er niks mee te doen, of ze te koesteren, of ze te negeren.

De Heer is vol liefde en wil ons aanraken. Hij herstelt de scheuren in ons leven, in onze emoties, in onze geest. Als wij maar zeggen: ik heb herstel nodig Heer! Wilt U me aanraken?

O ja, ons aanrechtblad? Onherstelbaar beschadigd, daar komt een nieuwe in binnenkort. En daar heb ik ook hulp voor gevraagd. 😊

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.