Herstel!

Jesaja 58: 12  Je eigen mensen zullen weer opbouwen wat al eeuwenlang verwoest ligt; fundamenten, door vroegere generaties gelegd, zullen weer worden hersteld. Dan zal men je noemen ‘Hersteller van muren’, ‘Herbouwer van straten’.

Lieve broeders en zusters,

Overdenking

In dit hoofdstuk spreekt de HERE zelf tot zijn volk met stevige woorden, maar ook geweldige beloften. Kort samengevat wijst Hij het volk erop dat ze liefdevol en rechtvaardig moeten zijn. Dat is de inhoud van zijn geboden. Als dat gebeurt, dan zal Hij zijn zegen uitdelen. Dan zegt Hij: “Hier ben Ik!” Hij verkwikt en geeft zegen en het volk Israël zal volkomen worden hersteld, sterker nog: hun toekomstige heerlijkheid is groter dan de vroegere. De Here herstelt het zichtbare land, maar ook in geestelijk opzicht zal Hij zijn volk herstellen! Wat een concrete belofte.

Mogen wij die belofte op onze gemeente toepassen? Niet zomaar, maar ik denk dat het principe hierin ook voor ons geldt. Als wij doen wat Hij van ons vraagt, dan zal Hij zijn zegen over ons uitstorten. Dan mogen wij herstel verkondingen. Herstel van de relatie met onze Maker, en van daaruit herstel van andere relaties. De belangrijkste daarvan is denk ik de relatie met onszelf. Vaak proberen wij onderlinge relaties te helen, maar dat is zeer moeilijk (of onmogelijk?) als we nog niet een goede relatie met onszelf hebben, onze identiteit in Christus niet kennen. Dan blijven we reageren vanuit onze gekwetstheid en worden we vaak weer gekwetst en sluiten ons af voor de ander. Zo wordt het bijna onmogelijk om onderlinge problemen op te lossen. Zoals problematische relaties met andere mensen, gemeenteleden, familieleden, of wie dan ook. Maar als de Here in ons zijn werk mag doen, als we ons open stellen voor Zijn herstel, dan is er veel mogelijk.

Op aarde blijven we last houden van onze zondige natuur, dus perfect wordt het in ons aardse leven niet. Maar de Here wil heel veel herstellen door Zijn Geest en ons gebruiken als “herstellers van muren.”

Afgelopen zondag zijn wij ingezegend als tijdelijke opzichters in het bouwplan van de Heer voor de Baptistengemeente Leiderdorp. Een taak, waarvoor Hij ons gaven geeft. Niet omdat we meer zijn dan iemand anders, maar omdat we beschikbaar zijn. Net als ieder van ons zich bescjikbaar voor de Here kan stellen.

Ons thema van dit seizoen is nog steeds Herstel. Bouw je mee? Als hersteller van muren, herbouwer van Gods gemeente in Leiderdorp en omgeving!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.