Blue Monday, no way!

Blue Monday, no way!

Jeremia 20: 13 Zingt de Here, looft de Here, want Hij bevrijdt het leven van de arme uit de macht van de boosdoeners!

Lieve broeders en zusters,

Gemengde gevoelens, herken je dat?

Volgens de kranten (of de commercie?) is het weer blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Het kan zijn dat we ons daardoor wat gedeprimeerd voelen. Er zijn immers voldoende deprimerende omstandigheden waar we in zitten. Maar daar hoeven we niet in mee te gaan, hoewel dat best lastig kan zijn. Iedereen kan een zware tijd hebben, maar we moeten het ons niet laten aanpraten om vervolgens te proberen dat gevoel met allerlei aankopen te laten verdwijnen!

De laatste tijd lees ik regelmatig enkele verzen uit Jeremia, een profeet die mij veel leert en waar ik diep respect voor gekregen heb. In zo’n beetje de moeilijkste tijd van het koninkrijk Juda moet hij profeteren en Gods oordelen aankondigen. En bijna nooit worden zijn woorden, eigenlijk Gods woorden, geloofd, laat staan dat men ernaar luistert. Integendeel, hij wordt bespot, mishandeld, door de machthebbers gevangen gezet en voortdurend bekritiseerd. En toch blijft hij doorgaan met spreken, hoewel hij dat eigenlijk totaal niet meer wil. Maar Gods woord is in zijn hart als een brandend vuur en hij kan het niet binnenhouden. Jeremia had pas recht om te spreken over een blue Monday, sterker nog blue every day, gezien de negativiteit die hij ontmoette. Je leest dat hij het er moeilijk mee heeft. Vreugde, verdriet, ontmoediging en depressie lopen continu door elkaar.

In Jer. 20 lezen we over zijn innerlijke strijd. Nadat hij door de priesters in het gevang gegooid was en men hem verbood te profeteren over het naderende oordeel, roept hij uit dat de Here als een geweldige held met hem is en zijn vervolgers beschaamd zullen staan. Hij was gevangen, men mishandelde hem en hij wist van het naderende onheil van de vernietiging van Jeruzalem en de komende ballingschap naar Babel. Maar toch riep hij dat hem niets kon overkomen. Terwijl hij bedreigd werd, zegt hij: Zingt de Here, looft de Here, want Hij bevrijdt het leven van de arme uit de macht van de boosdoeners!

Looft de Here, letterlijk staat er: halleloe (et JHWH)! Inderdaad, waar het bekende woord halleluja van is afgeleid. Halleluja zingen na de gevangenis. Halleluja zingen in de moeite. Halleluja zingen in de crisis. Hem prijzen terwijl je ziet dat er allemaal onrecht gebeurt en oordeel eraan komt. Niet de ogen dicht doen voor de realiteit, maar weten dat de Here uiteindelijk recht zal verschaffen. Een mooi voorbeeld voor ons voor vandaag.

Niks blue Monday! De Heer regeert en zo heeft elke dag ook een moment van Shiny Sunday!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.