Pasen

`Weet u wat het Paasfeest is?`
Als we deze vraag stellen, denkt u misschien:
`Pasen?…… Een extra vrije dag, een paashaas en eieren van chocolade als tekenen van de nieuwe lente, een tak in de woonkamer met versieringen, uitgebreid eten met elkaar en misschien even naar de woonboulevard`.

Dat het over de kruisiging en opstanding van Jezus gaat is meestal niet bekend of ver op de achtergrond aanwezig. Er is geestelijke armoede en een grote zelfvoldaanheid in de maatschappij, waarbij het woord `genade` niet vaak meer wordt gehoord. Als er moeilijkheden in levens zijn dan maakt men gebruik van het grote aanbod therapieën of stelt men de overheid aansprakelijk voor de ontstane situatie. Het is de schuld van de ander of van de omstandigheden.

Het kruis van Golgotha ontmaskert deze zelfgenoegzaamheid.
Niemand kan verlost of bevrijd worden op grond van wat hij of zij zelf kan doen. Alleen door het volbrachte werk van Jezus Christus is dit mogelijk geworden. Toch vinden veel mensen de kruisdood niet acceptabel als basis van een nieuw leven. Dit evangelie komt dan aanstootgevend over, maar het heil kan niet worden verkregen door geleverde prestaties of een wettische levenswijze.

Verzoening is de essentie van wat Jezus aan het kruis heeft bewerkt.
Het kruis draagt een boodschap in zich van verbondenheid met God, maar ook van herstelde relaties. Het oefent invloed uit op ons omgaan met elkaar.
Wanneer we gefixeerd zijn op eigen gedachten en inzichten vormt dit een drempel in de ontmoeting met de mensen om ons heen.
Elke keer moeten we ons bezinnen op het liefhebben, aanvaarden, vergeven en verdragen van elkaar. De kruisvaarders misbruikten het kruissymbool bij geweld en onderdrukking. Onze kruistocht is er één zijn van Gods genade en van naastenliefde.

Deze echte Paasboodschap willen we steeds opnieuw met elkaar delen. Kijk in de agenda voor de locatie en tijden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Vragen met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Response to Pasen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *