Opzien naar de hemel!

Hand. 1: 9  Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. 10  Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. 11  Ze zeiden: ‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.’

Lieve broeders en zusters,

Vanochtend hadden we onze samenkomst. Het begint een beetje te wennen om met 8 tot 10 personen aanwezig te zijn, maar tegelijk went het natuurlijk niet, en dat moet ook. Om jullie een idee te geven: ook nu is er een koster nodig, en mensen voor techniek, iemand voor de teksten van de liederen, iemand die filmt, de spreker, iemand om volgen hoe het geluid op Kerk TV is zodat we tijdens de uitzending nog wat kunnen aanpassen, en de muziekgroep. Dus het blijft een stevige inspanning. En helaas krijgen we in deze tijd geen thee of koffie ?.

Er is ook hard gewerkt om fatsoenlijk hoorbaar geluid te krijgen op Kerk TV / Uitzending gemist. Gisteravond hebben ze nog uren in de aula gezeten. Het zit soms gewoon tegen. Ik noem als voorbeeld: een stekkertje voor een aansluiting is kapot. Er wordt een nieuwe besteld en aangesloten. Blijkt dat die ook kapot is! En zo zijn er nog veel meer tegenvallers geweest. Gelukkig was alles vandaag goed verstaanbaar. Het geluid van de zang en muziek moet nog verder worden verbeterd; maar dat gaat ook lukken.

Ik vertel jullie dit allemaal, zodat jullie begrijpen dat het een hele inspanning vergt om de diensten uit te zenden en de techniek voor elkaar te krijgen. En daarom vraag ik ook gebed hiervoor. Zodat we ons via de diensten meer met elkaar verbonden voelen. En natuurlijk: bel elkaar op, en bid voor ons allen, als gemeente en voor ons volk, zodat we binnenkort veilig weer kunnen samenkomen.

Overdenking

Jezus werd bij zijn hemelvaart voor de ogen van de leerlingen van hen weggenomen, de lucht in en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. En de discipelen staan erbij en kijken ernaar. Er wordt niet veel informatie gegeven over deze gebeurtenis. Het gebeurde voor hun ogen. Jezus in een wolk. Een mooi beeld van de manier waarop in het Oude Testament de HERE in een wolk aanwezig was en het volk veiligheid bood. Door overdag in een wolk (of wolkkolom) aanwezig te zijn, en ’s nachts in een vuurkolom, oftewel een soort van wolk van vuur. Zie o.a. Exodus 13.

Sommige uitleggers zeggen dat deze wolk die Jezus opnam dezelfde heilige “shekina” was, de wolk waarin de Here zich hulde, oftewel de zichtbare heiligheid van God. In ieder geval is het duidelijk dat Jezus zelf de Heilige Gods is en in een wolk opvoer. Dus die overeenkomst is er zeker.

Maar wat nu? Jezus is vertrokken. Is dan ook de aanwezigheid van de Here verdwenen? Zoals in het Oude Testament de heiligheid van God verdween uit de tempel, vanwege de grove zonden van het volk?

Nee, zeer zeker niet! De Here Jezus ging weg van de discipelen om vervolgens plaats te maken voor de Heilige Geest. Jezus´ laatste woorden (Matt. 28:20) waren: “Zie Ik ben met U alle dagen tot aan de voleinding der wereld!”. Dus ook nu was Hij er, ook toen de leerlingen wachtten tot Pinksteren. Nee, de vuurkolom was niet zichtbaar om hen heen gelegerd, zoals om Israël in de woestijn. Maar Jezus beschermde zijn discipelen in deze “mini-woestijn” in een huis in Jeruzalem nog steeds. En met Pinksteren viel de Heilige Geest als een soort van vuurkolom op hen allen en verdeelde zich over hen. Niet meer de vuurkolom rondom hen, maar het vuur van de Geest in hen. Om hen te beschermen en zelf de kracht te geven die ze nodig hadden om Jezus te vertegenwoordigen, om een heilig volk te zijn!

Daar mogen wij deze week bij stil staan. Wij mogen als het ware opzien naar de hemel in de verwachting van de neerdalende vuurkolom van Gods Heilige Geest. Niet uitzien naar wat er komt maar naar Wie er komt. Wat een fantastische gave van onze Here Jezus! Halleluja!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.