Opinies

1 Johannes 3: 1 Ziet welk een liefde ons de Vader heeft gegeven, dat wij kinderen Gods genoemd worden, en wij zijn het ook!

Lieve broeders en zusters,

Onderstaande meningen zou je in een gesprek met vrienden of familie over de coronacrisis zomaar kunnen horen.

De ene zuster meent: “De hele coronacrisis is één groot complot van de Nieuw Orde om de wereld onder de antichrist te brengen. De ziekte is bewust verspreid om daarna met een vaccin de hele wereld onder controle te krijgen. En met het vaccin krijg je direct een soort microchip ingespoten die eigenlijk het teken van het beest is. Niet gevaccineerden worden buitengesloten uit de samenleving. Wat er ook gebeurt, je mag hier niet aan meedoen!”

Maar een broeder meent: “Onze regering is uiterst zorgvuldig bezig met de bestrijding van de corona-crisis. Door een volledige lock-down worden juist de zwakkeren beschermd. Het is goed dat we nergens heen gaan, binnen blijven, mondkapjes dragen, onze handen stuk wassen, ons zo snel mogelijk laten inenten en precies doen wat de overheid zegt. Want anders is de kans groot dat we ernstig ziek worden (ik zit in de risicogroep!) of dood gaan of onze geliefden besmetten. Alle andere problemen die door corona worden veroorzaakt zijn ondergeschikt aan deze maatregelen.”

Weer een andere zuster zegt: “We worden inmiddels geregeerd door een slecht computermodel en een regering die haar verstand uitschakelt! Al maandenlang neemt de regering klakkeloos over wat het RIVM zegt, maar de cijfers corresponderen niet met de werkelijkheid. De besmettingsgraad en het aandeel van de Britse variant worden ernstig overdreven, de gegevens hiervoor zijn zwak, de steekproeven zijn niet representatief voor heel Nederland. Alle maatregelen worden genomen vanwege de derde golf, maar die is er niet. En ondertussen is men blind voor de overige gevolgen van de crisis, zoals psychische ziekten, uitstel operaties, talloze bedrijven die kapot gaan. En dat allemaal omdat dezelfde regering verzuimd heeft om de zorg goed in te richten toen het nog kon!”

Drie uiteenlopende visies. Maar over één ding zijn ze het alle drie roerend eens: de Here Jezus is onze opgestane Heer en Hij heeft de toekomst in zijn hand, wat er ook gebeurt!

Herkenbare beschrijving? Als we alleen met elkaar gaan praten over de coronacrisis, kan er zomaar een verhitte discussie ontstaan. En zijn we allemaal ineens toch wel expert (ik herken die neiging bij mezelf tenminste…). Hoe zorgen we nu dat we onze Heer verheerlijken in deze tijd, waarin we zo fors van mening kunnen verschillen?

Laten we als gemeente van Christus starten om te kijken naar ons fundament en dat is Christus. En dan kunnen we vervolgens rustig doorpraten over de crisis en van mening verschillen. Overigens, als ik die meningen op een rijtje zet, herken ik in alle drie opinies wel onderdelen waarin ik me kan vinden. De werkelijkheid is immers weerbarstig.

Wat zei Jezus nu eigenlijk van de politieke machthebbers van zijn tijd en de manier waarop ze regeerden? Inderdaad: eigenlijk helemaal niets! Ik leer daaruit dat onze prioriteit moet liggen bij het Koninkrijk van God en niet het Koninkrijk der Nederlanden. Niet dat we ons daarvan moeten afsluiten; we moeten zoeken naar het goede voor ieder, ook de overheid. Dat komt ons weer ten goede (1 Tim. 2:2).

Laten we oog hebben voor onze verschillen, maar ervoor zorgen dat die geen muren tussen ons vormen en dat we Gods liefde laten regeren.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.