Kerst

StarsHet verhaal wat rond de Kerstdagen al jarenlang wordt verteld, is de geschiedenis van Jozef en Maria die van Nazareth naar Bethlehem gingen, omdat keizer Augustus een volkstelling hield en iedereen naar de plaats moest gaan waar zijn familie vandaan kwam. Het verhaal van het kindje Jezus dat geboren werd in een stal, omdat er geen plaats was in de herberg.

De geboorte van Jezus Christus was een enorm keerpunt in de geschiedenis!
We gaan even met grote stappen door de Bijbel heen, om dit te kunnen bevatten. Helemaal aan het begin van de Bijbel, staat:
`En God schiep de mens naar zijn beeld en zag dat alles wat Hij gemaakt had zeer goed was`. Volkomen volmaakt. Maar dat lijkt totaal niet op de wereld waarin wij leven. Een wereld vol van hebzucht en als gevolg daarvan: oorlogen, financiële crisis, armoede en een uitputting van de aarde.
Wat is er mis gegaan? God wilde mensen met een vrije wil.
De duivel verleidde in het paradijs de mens ongehoorzaam te zijn aan God en de mens scheidde zich daardoor van God af.

Maar God liet en laat niet los het werk wat zijn hand begon.
Aanvankelijk met geboden voor de mens om te kunnen omgaan met het verschil tussen goed en kwaad. Maar op eigen kracht kon de mens die leefregels niet naleven. Religie kan de zonde niet wegnemen. Wat dan wel?
En dan komen we bij Kerst. De boodschap van de Bijbel laat zich in een hele bekende tekst samenvatten: `Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven heeft`.

Een rechtvaardig en heilig God zou zondige mensen moeten straffen.
Maar God is ook liefde. Hij heeft ons lief en verlangt ernaar ons te vergeven.
God heeft zijn Zoon gestuurd als Redder van de wereld.
Is dat het? Blijven we steken bij het kindje Jezus in de stal?
Nee, al het onderwijs in de Bijbel wijst naar de dood van Jezus.
Niet het volmaakte leven van Jezus, zijn geweldige leer of zijn machtige wonderen staan centraal in de boodschap van de Bijbel.
Ze zijn allemaal belangrijk, maar Hij kwam in de wereld om te sterven voor ons als Plaatsvervanger en Zondedrager. Wat kunnen wij dan doen? We kunnen Jezus afwijzen of we kunnen hem aannemen. Het is een vrije keus om te leven zoals God het wil of bezig te blijven met de drukte van ons dagelijks bestaan!

Dit bericht is geplaatst in Vragen met de tags , . Bookmark de permalink.