Doelgroepenbeleid?

1 Johannes 2: 14b Jongeren, u schrijf ik: u bent sterk, het woord van God blijft in u, en u hebt het kwaad overwonnen.

Lieve broeders en zusters,

De apostel Johannes spreekt in zijn brief diverse groepen aan: kinderen, ouderen, vaders, en jongeren.

Is de boodschap voor de ene groep dan niet van belang voor de andere groep? Ik denk dat dat een te harde stelling is. Het doelgroepenbeleid van Johannes laat vooral zien dat hij benoemt wat een bepaalde groep meer nodig heeft en precies dat benadrukt.

Hij schrijft in 1 Joh.2: 12  Kinderen, ik schrijf u dat uw zonden u vergeven zijn omwille van zijn naam. 13  Ik schrijf u, ouderen: u kent hem die er is vanaf het begin. Ik schrijf u, jongeren: u hebt hem die het kwaad zelf is overwonnen. 14  Kinderen, ik schrijf u dus dat u de Vader kent. Ouderen, u schrijf ik: u kent hem die er is vanaf het begin. Jongeren, u schrijf ik: u bent sterk, het woord van God blijft in u, en u hebt het kwaad overwonnen. 15  Heb de wereld en wat in de wereld is niet lief.

Ik zie daar iets van een oplopende boodschap in. De kinderen moeten vooral weten dat hun zonden vergeven zijn, de ouderen moeten de Heer al steeds beter hebben leren kennen. En de jeugd moet vooral weten dat zij sterk zijn door Gods Woord en hoeven daar niet aan te twijfelen. Want juist de jeugd wordt aangevallen in hun gevoel van eigenwaarde. Onzekerheid is te vaak de overheersende emotie bij pubers die bezig zijn hun identiteit te vinden. (En helaas worstelen velen van ons daar ook na de puberteit nog mee.) Ook in hun geloofsleven speelt dat een rol.

Pubers, jullie zijn sterk! Want als je het Woord van de Heer toelaat, en laat blijven heersen, dan heb je overwonnen. En kun je doorgaan met het overwinnen van alles wat niet strookt met de wil van de Heer, anders gezegd: de wereld niet liefhebben maar de zuigkracht van de zonde in de wereld overwinnen.

Hoe belangrijk is dat niet in deze tijd voor ons allemaal: de wereld niet liefhebben. En ouderen: jullie moeten hen daarin steunen. Wij moeten hen steunen! Onderscheidingsvermogen aanleren.

Support de jongeren en kinderen. Zie dat er strijd is om hun ziel. Moedig ze aan op de geestelijke weg. Bid voor hen. Zegen hen. Moedig hen aan!

Een manier hiervoor is om zaterdag naar de jeugddienst te komen en hen te laten merken dat ze waardevol zijn in Gods ogen en in onze ogen! Tip: neem maar eens wat lekkers voor hen mee!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.